Alle nieuwe maatregelen Corona; tot 400 euro boete bij niet nakomen Nederland

Drenthe  – Het kabinet kondigde gisteravond een lange lijst met nieuwe maatregelen aan tegen de versprijding van het coronavirus.Hieronder ziet u een lijst met alle maatregelen die vanaf vandaag gelden en die tot minimaal 1 Juni zullen gelden.

Algemene regels

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd minimaal anderhalve meter afstand van anderen en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.
Voor thuis geldt: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook binnen minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar.
Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Voor mensen in cruciale beroepen en vitale processen wordt een uitzondering gemaakt, tenzij zij zelf ook ziek worden.

Evenementen afgelast tot 1 juni

Alle evenementen en bijeenkomsten worden tot zeker 1 juni verboden, dat was eerst 6 april. Het maakt niet uit hoeveel mensen erbij aanwezig zijn, niets mag doorgaan. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, daarover wordt later meer bekendgemaakt.
Het is nog niet duidelijk of horeca en scholen ook dichtblijven na 6 april. Hier wordt later een beslissing over genomen, zegt het kabinet. Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld met een deurbeleid. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart.

Groepen van meer dan 3 personen verboden

Locaties als vakantieparken moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Als dit niet lukt, mogen gemeenten deze locaties sluiten.
Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar het verboden is om als groep te komen, bijvoorbeeld parken, stranden of wijken. Bij groepen van drie of meer mensen die geen anderhalve meter afstand houden, kan worden ingegrepen. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
Voor markten geldt het verbod op groepsvorming niet, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand wordt gehouden. Handhaven

Bekeuringen en handhaven

De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Ook kunnen er boetes worden opgelegd tot 400 euro.

 

Geschreven door drentsnieuws

Foto: pixabay.com