Bewoners De Velden in Assen Peelo kopen eigen AED

Assen – Tim onderzocht voor zijn VWO-6 profielwerkstuk de bereikbaarheid van de AED. Uit zijn onderzoek bleek onder andere dat er geen AED 24/7 in De Velden beschikbaar was. En dat moest volgens Tim anders. Via BuurtAED organiseerde Tim een geslaagde inzamelingsactie. Het levensreddende apparaat is, in een gesloten kast, geplaatst midden in De Velden.

“Wanneer er sprake is van een hartstilstand, altijd eerst 112 bellen”, vertelt Tim. “De meldkamer kent de locatie en de pincode van de kast. Deze sturen ze door naar burgerhulpverleners via HartslagNu. Op deze internetpagina/app melden mensen zich aan die kunnen reanimeren. Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Iedere seconde telt!”

Wethouder Jan Broekema waardeert de actie. “Mooi dat De Velden het initiatief van Tim van der Es hebben gedragen en dat ze nu over een eigen AED beschikken. In Assen werken we aan sterke wijken, wijken waar we elkaar helpen. Daarom ga ik graag op de uitnodiging in om de officiële opening te verrichten.”

AED
De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. In een deel van de gevallen kan een elektrische schok van de AED de verstoring van een hartritme stoppen. Onderzoek wijst uit dat wanneer er geen AED ter plaatste is overlevingskansen sterk afnemen.

Assenstad.nl