Dodelijk ongeval op onbewaakte spoorwegovergang in Wijster

Wijster – tussen Hoogeveen en Beilen heeft vanochtend een aanrijding plaats gevonden tussen een voetganger en een trein. Het slachtoffer, een 57-jarige vrouw, heeft deze aanrijding niet overleefd. Het ongeval, ter hoogte van Wijster, gebeurde rond half zeven op een onbewaakte overgang aan het Looveen in Wijster. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. ProRail betreurd het ongeluk en toont haar medeleven naar de familie.

Al langere tijd is er veel te doen om de onbewaakte spoorwegovergangen. Zo kwam in mei 2020 bij Hooghalen een treinmachinist om het leven bij een botsing met met een landbouwvoertuig. Ook dat ongeluk was bij een onbewaakte overweg. Volgens Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail wordt er momenteel hard gewerkt om deze overwegen op te heffen.

“We zijn acief bezig om deze overgangen te sluiten. Dat doen we in het programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Daar zijn we in het verleden succesvol mee geweest. Zo hebben we vorig jaar in Hooghalen nog twee overwegen gesloten”, zegt Wennekendonk. “Het ongeluk van vandaag bewijst maar weer hoe gevaarlijk het is om zo’n onbeveiligde overweg te passeren.”

Ook de overweg bij Wijster waar het ongeluk vanochtend plaatsvond, staat op de lijst om opgeheven te worden. “Daarover waren gesprekken gaande.”

foto’s: 112beilen / Nudrenthe