Gemeente Meppel komt € 3,4 miljoen tekort

Meppel – Het college van de gemeente Meppel presenteerde donderdagavond de meerjarenbegroting aan de gemeenteraad. Daarin kondigt zij niet alleen forse bezuinigingen aan, ook doet ze een suggestie om de OZB- tarieven en afvalstoffenheffing te verhogen. De gemeente Meppel heeft, om de meerjarenbegroting van 2021 sluitend te maken een tekort van 3,4 miljoen moeten oplossen. Voor een deel zijn de kosten opgelopen door extra plannen, aan de andere kant krijgt de gemeente veel minder geld van het Rijk dan waar ze vanuit ging.

Extra bijdrages van inwoners zijn volgens het college de enige optie. “Je wilt je inwoners niet laten bloeden voor de tekortkomingen die door het Rijk zijn ontstaan, maar dit is de enige knop waar we als gemeente aan kunnen draaien om meer inkomsten te krijgen”, vertelt wethouder Financiën Jaap van der Haar. De afvalstoffenheffing en OZB-verhoging kosten inwoners straks, als de gemeenteraad akkoord gaat, vijftig euro per jaar per huishouden meer. In bijzondere gevallen kan de gemeente het bedrag kwijtschelden voor gezinnen die de kosten niet kunnen opbrengen, zoals dat nu al geregeld is.

Verder wil het college in de totale breedte beknibbelen. Duurzame en ‘groene’ initiatieven worden alleen uitgevoerd als het echt noodzakelijk is. Die kostenpost moet het doen met een half miljoen minder. De tekorten binnen het sociaal domein (wmo, participatiewet en Jeugdzorg) worden ook aangepakt. Andere investeringen zijn ook tegen het licht gehouden. Zo is het voorstel om in 2021 vanuit de gemeentelijke organisatie in Meppel minder externe deskundigen en ambtenaren in te laten vliegen, maar vaker intern te schuiven met taken.

Toch gaat het volgens Van der Haar ten opzichte van de andere grote Drentse gemeenten goed. “We moeten vooral zien dat er in de steden meer controle komt op het sociale domein. We moeten het stuur weer in handen krijgen en in gesprek gaan. We hebben geluk dat we de kleinste stad van de grote gemeenten zijn. Daardoor hebben we tenminste meer overzicht.” De vergadering was vanavond live te volgen op www.meppel.nl

Bron en foto: RTV Meppel

Wij hebben toestemming van RTVMeppel om deze foto te mogen plaatsen.