Kabinet Rutte lll dient ontslag in vanwege toeslagenaffaire

Den Haag – Kabinet Rutte III heeft vanmiddag in een persconferentie haar ontslag aangekondigd. Na het persmoment heeft Premier Mark Rutte het ontslag ingediend bij onze koning. Dit komt na de harde conclusies die getrokken konden worden uit het onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire. Reden genoeg voor de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om op te stappen.

Ruim twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen eindigt hier de reis van het derde kabinet onder premier Mark Rutte. Het kabinet gaat tot aan de nieuwe verkiezingen demissionair verder.
Bij de jarenlange keiharde aanpak van ouders van wie er werd vermoed dat ze fraude pleegden met kinderopvangtoeslagen waren meerdere ministers van het kabinet betrokken
Minister Wiebes van Economische Zaken trekt zich terug, net als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken die gisteren zijn vertrek aankondigde vanwege zijn betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Wiebes zal dan ook geen lijsttrekker meer zijn voor de PvdA tijdens de aankomende verkiezingen in maart.

De toeslagenaffaire was de afgelopen jaren al een kopzorg in het kabinet, die constant werd doorgeschoven. Hierdoor zijn duizenden ouders onterecht door de Belastingdienst als fraudeurs aangemerkt en dit had zowel financieel als emotioneel grote gevolgen. De gedupeerde ouders werden gesommeerd om tienduizenden euro’s terug te betalen en kwamen hierdoor met hoge schulden te zitten en zagen hun leven geruïneerd worden. Bij zowel de overheid als de belastingdienst konden ze niet terecht voor hulp en stuitten ze op veel tegenstand.
Meerdere bewindspersonen worstelden al met het dossier en stapten op. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel van D66 stapte in 2019 op, hij werd opgevolgd door partijgenoot Alexandra van Huffelen en daarna Hans Vijlbrief. Ook zij konden het verhaal niet recht breien.
De parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag oordeelde in hun rapport: “Ongekend Onrecht” dat de overheid op alle fronten heeft gefaald. Hiermee kwamen de ministers van regeringsleider Rutte (VVD), Eric Wiebes (VVD, voormalig staatssecretaris van Financiën, nu EZ), Wopke Hoekstra (CDA, minister van Financiën) en Lodewijk Asscher in het gedrang vast te zitten met als gevolg het ontslag van het voltallige kabinet.

Foto: pixabay.com