Nederland gaat in een Lockdown tot en met 19 januari 2021 UPDATE

Den Haag – het kabinet is bezig om een vergaande lockdown voor te bereiden waarbij bijna alles tot en met 19 januari 2021 dicht gaat. Denk hierbij aan: scholen, niet-essentiële winkels, musea tot contact-beroepen en theaters, dit melden bronnen in Den Haag, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Vanavond om zeven uur zal Minister-President Mark Rutte een extra pers-conferentie geven vanuit het torentje, zijn werkkamer.

De maatregelen zullen vannacht vanaf twaalf uur van kracht gaan om een run op winkels morgen te voorkomen. Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en massagesalons zullen ook moeten sluiten. Iedereen zal  zo veel mogelijk thuis moeten blijven.

Zowel het basis- als het voortgezet onderwijs sluiten vanaf woensdag hun deuren en stappen over op online onderwijs. Ook de kinderopvang moet sluiten. Voor ouders met vitale beroepen zullen de basisscholen en de kinderopvang open blijven.

Daarnaast gaan musea, dierentuinen, pretparken en zwembaden dicht. Dat geldt ook voor de sportscholen.
De horeca was al gesloten sinds 14 oktober 2020. De horeca mag de afhaalservice nog wel open houden. Ook de hotels mogen open blijven, maar het serveren van eten en drinken stopt. De kerken mogen wel open blijven. Een avondklok is nog niet aan de orde.

Aanleiding voor de maatregelen, naast de nu al geldende regels en die verdergaan dan de ’intelligente lockdown’ tijdens de eerste golf, is het steeds maar stijgend aantal besmettingen. Hoopte het kabinet vorige week nog het dagelijks aantal vastgestelde infecties naar 3.600 te krijgen, de afgelopen dagen piekt het rond de 10.000.

 

Foto: Pixabay